VSAT Very Small Aperture Terminal

very small aperture terminal (VSAT) is a two-way satellite ground station with a dish antenna that is smaller than 3.8 meters. The majority of VSAT antennas range from 75 cm to 1.2 m. Data rates, in most cases, range from 4 kbit/s up to 16 Mbit/s. VSATs access satellites in geosynchronous orbit or geostationary orbit to relay data from small remote Earth stations (terminals) to other terminals (in mesh topology) or master Earth station "hubs" (in star topology).

VSATs are used to transmit narrowband data (e.g., point-of-sale transactions using credit cards, polling or RFID data, or SCADA), or broadband data (for the provision of satellite Internet access to remote locations, VoIP or video). VSATs are also used for transportable, on-the-move (utilising phased array antennas) or mobile maritime communications.

Uydu haberleşme sistemi bir veya daha fazla uydu üzerinden haberleşme hatlarını/linklerini içerir. Bu linklerin her biri bir çift yer istasyonu ve bir uydudan oluşmaktadır. Bu linklerin her biri, mikrodalga sinyalini uyduya gönderen (uplink) bir verici yer istasyonu, bu sinyali uydudan alan (downlink) bir alıcı yer istasyonu ile uygun frekans ve güce sahip bir uydu sisteminden oluşmaktadır. Bir uydu yer istasyonu anteni önündeki “feed” aparatının özelliğine göre aynı anda alış ve veriş yapabilmektedir.

Uydu haberleşme sistemleri olarak günümüzde en çok kullanılan sistemler VSAT uydu sistemleridir.

VSAT Uydu Sistemleri


VSAT (Very Small Aperture Terminal) sistemi küçük çaplı (0,7 - 2,4 m) antenlere sahip uydu yer istasyonlarının genel adıdır.

VSAT sistemi, “merkez yer istasyonu” (Hub istasyonu) ile coğrafi olarak birbirinden uzak noktalar arasında çift yönlü uydu iletişimi sağlayan bir sistemdir. VSAT sistemi, ses, veri, video konferans, internet, intranet gibi birçok hizmeti destekler.

VSAT sistemleri üzerinden çalışan terminaller, star (yıldız) topolojiye göre çalıştıklarında terminalden çıkan bir trafik her zaman merkez istasyona (Hub) inmek zorundadır. Mesh topolojide çalışan VSAT terminallerinde ise trafiğin Hub’da toplanma zorunluluğu olmayıp terminalden terminale doğrudan uydu üzerinden haberleşme sağlanmaktadır.

Merkez VSAT hub istasyonundan terminallere doğru çıkılan taşıyıcıya (terminallerin alışını yaptığı taşıyıcıya) “outbound” (outstream), terminallerden merkez Hub’a doğru çıkılan taşıyıcıya “inbound” (upstream) taşıyıcı adı verilir.

VSAT sistemi günümüzde birçok kamu kurumu ve özel şirket tarafından çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır.

Comments

Popular posts from this blog

ADEXP (ATS Data Exchange Presentation)

ASTERIX (ATC standard)

ARTAS (ATM SuRveillance Tracker And Server)